Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

«Зупиніть туберкульоз, поки я живий!»

P106077821 березня 2013 року відбулася прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, в м. Запоріжжя вона відбулася під гаслом «Зупиніть туберкульоз, поки я живий!»

Ахтирський Олександр Іванович, головний позаштатний фтизіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністраці відзначив, що в Запорізькій області, починаючи з 1998 року, щороку проводиться місячник боротьби з туберкульозом, спрямований на підвищення поінформованості громадян у питаннях попередження захворювання в умовах епідемії. Завдяки проведених протягом останніх 5 років протитуберкульозних заходів в області досягнуто позитивних зрушень: захворюваність на туберкульоз знизилась на 15,3 % смертність від туберкульозу – на 26,0 %. Водночас, на фоні поступової стабілізації епідемічного процесу, на сьогодні загрозу становить поширення мультирезистентного туберкульозу та ко-інфекції (туберкульоз – ВІЛ).

Зі слів Олександра Івановича: «Щороку кількість зареєстрованих випадків мультирезистентного туберкульозу збільшується майже вдвічі. Це пов’язано із покращенням лабораторної діагностики за допомогою генетично-молекулярних тестів для швидкої діагностики туберкульозу, отриманих в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», яку реалізує БФ Ріната Ахметова «Розвиток України» за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією».

Бєляєва Світлана Іванівна, заступник директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації відмітила, що за 2012 рік за рахунок коштів Державного бюджету отримано  протитуберкульозні препарати та лабораторні витратні матеріали на суму 8724,7 тис.грн. З обласного бюджету на харчування хворих на туберкульоз отримано 4338,0 тис.грн., медикаменти – 1909,8 тис. грн., на проведення капітальних ремонтів протитуберкульозних закладів – 315,9 тис. грн. Завершено ремонт дитячого відділення КУ «Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер» ЗОР.

Сілін Костянтин Олексійович, голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України та Паршиков Руслан Матвійович, голова правління Запорізького обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», які представляли громадський сектор зробили наголос на необхідності об’єднувати зусилля як державних так і громадських організацій.

Хіврич Валентина Володимирівна, заступник начальника управління освіти і науки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації відмітила необхідність залучення дітей до розробки соціальної реклами з профілактики негативних явищ, в тому числі й туберкульозу.

АКСМ-координатор по туберкульозу в Запорізькій області Дорошенко Ірина зупинилася на необхідності залучення фахівців центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді до раннього виявлення туберкульозу серед населення і що в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» вже пройшли навчання 50 фахівців міста Запоріжжя, а також заплановано навчання ще 30 фахівців області.

Дорошенко Ірина зазначила: «Хворі повинні відчути психологічну підтримку суспільства, а це значить – мати більше сил для одужання».

 

Учасники прес-конференції:

Бєляєва Світлана Іванівна – заступник директора Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації

Ахтирський Олександр Івановичголовний позаштатний фтизіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

Севальнєв Анатолій Івановичначальник Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Запорізькій області

Сілін Костянтин Олексійовичголова обласної організації Товариства Червоного Хреста України

Чернишова Людмила Іванівнаголовний позаштатний дитячий фтизіатр Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

Башлай Олександр Григоровичголовний лікар КУ «Запорізький обласний центр здоров’я» ЗОР

Дорошенко Ірина Володимирівна – АКСМ-координатор по туберкульозу в Запорізькій області в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні»

Паршиков Руслан Матвійович – голова правління Запорізького обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

Хіврич Валентина Володимирівна – заступник начальника управління освіти і науки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації.