Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

Служба небезпечна та складна

???????????????????????????????У житті нашого суспільства щорічно зростає роль  соціальних працівників. Вони опікуються уразливими дітьми, людьми похилого віку, людьми з обмеженими можливостями, ВІЛ-інфікованими та іншими категоріями населення, які потребують підтримки та надання певних соціальних послуг. Під час виконання своєї важливої місії соціальні працівники, в окремих випадках,  наражаються на небезпеку зараження збудниками інфекційних захворювань, особливо при обслуговуванні осіб, які ведуть асоціальний спосіб життя; безхатченків.

Враховуючи вищезазначене і зростання захворюваності на  туберкульоз, у м. Запоріжжі, в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», 27 березня 2013 року відбувся семінар на тему «Туберкульоз як соціальна проблема: шляхи подолання» для фахівців з соціальної роботи міських і районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Запорізького регіону. Дані працівники опікуються вирішенням соціальних питань сімей, які опинились в складних життєвих обставинах. Туберкульоз є однією з найактуальніших, соціально-політичних (у першу чергу) та медичних (тільки у другу чергу) проблем сучасного суспільства у світовому вимірі. У подолання епідемії захворювання соціальні працівники можуть зробити вагомий внесок шляхом сприяння  ранньому  виявленню туберкульозу серед  членів сімей, яких вони обслуговують.

???????????????????????????????Учасників семінару привітала координатор з адвокації, комунікації, соціальної мобілізації  по туберкульозу у Запорізькій області  Дорошенко Ірина, яка наголосила на важливості теми семінару та висловила подяку директору обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Понікаровій Оксані Андріївні за прихильність до вирішення соціальних питань, які спрямовані на подолання епідемії туберкульозу в області.

Завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби» Алла Циганкова ознайомила учасників із загальною інформацією про туберкульоз – шляхами передачі збудника захворювання та його властивостями, методами діагностики, лікування, заходами профілактики, особливостями впровадження ДОТS-стратегії. Обговорювались також питання особистого захисту соціального працівника у разі спілкування з хворим на туберкульоз; реалізації Закону України

«Про протидію захворюванню на туберкульоз», Загальнодержавної соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз  у 2012-2016 роках; перепони на шляху до ідеальної поведінки в боротьбі з туберкульозом.

???????????????????????????????

Фахівці з соціальної роботи отримали інструмент, який допоможе вирішувати питання з раннього виявлення туберкульозу та вчасно надавати допомогу сім’ям, з якими вони працюють. Це –  меморандум про взаєморозуміння з планом переадресування осіб, яких торкнулась проблема туберкульозу та поєднаної патології  ВІЛ-інфекція/туберкульоз, що був підписаний наприкінці минулого року між фтизіатричною, соціальною службами та громадськими організаціями Запорізької області.

 

 

Дорошенко Ірина

АКСМ-координатор по туберкульозу у Запорізькій області