Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

14 вересня 2012 року

В Запорізькій області, впродовж останніх п’яти років досягнуто певних успіхів у боротьбі з туберкульозом. Показник захворюваності на всі форми туберкульозу знизився з 91,3 на 100 тисяч населення у 2007 році до 65,8 у 2011 році. Смертність від усіх форм туберкульозу за вказаний період зменшилась на 30,4%.

Але однією із актуальних залишається проблема зростання захворюваності на ко-інфекцію ВІЛ/туберкульоз. Понад 20% ВІЛ-інфікованих хворіють на туберкульоз і близько 30% з них помирають від цієї недуги. ВІЛ-інфекція є потужним чинником, який сприяє розвитку активної форми туберкульозу у носіїв латентної інфекції та підвищує ймовірність розвитку рецидиву туберкульозу. Так, питома вага  пацієнтів з ТБ/ВІЛ в області у 2011 році склала 9,5% від загального числа хворих з новими випадками туберкульозу.

У зв’язку з цим, у м. Запоріжжі, в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», 14 вересня 2012 року відбувся семінар на тему  «Смертність від конфекції ВІЛ/туберкульоз» для лікарів-інфекціоністів та лікарів фтизіатрів в Запорізькій області, метою якого було здійснення аналізу клінічних випадків смертності від ко-інфекції ВІЛ/ТБ.

Учасників семінару привітала обласний координатор з адвокації, комунікації, соціальної мобілізації Дорошенко Ірина, яка наголосила на важливості теми семінару та висловила надію на те, що реалізація цього заходу та майбутніх заходів, які спрямовані на подолання епідемії туберкульозу в Україні буде допоможе досягти рекомендованих Глобальним партнерством «Зупинити туберкульоз» показників, а саме виявляти 70% нових випадків захворювання та успішно виліковувати 85% таких випадків.

На семінарі обговорювались особливості клінічного перебігу туберкульозу у хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, лікування хворих на ко-інфекцію ВІЛ/СНІД, туберкульоз в умовах протитуберкульозного закладу, особливості клінічного перебігу ВІЛ-інфекції у хворих на туберкульоз. Разом із викладачами учасники семінару розібрали випадки смертності від ко-інфекції ВІЛ/ТБ та отримали навички вчасного призначення лікування, підбору препаратів та моніторингу стану здоров’я пацієнта.

Учасники семінару дали змогу поспілкуватися один з одним та обмінятися набутим досвідом у дружній атмосфері.