Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

Лікування туберкульозу органів дихання

Режим спокою та руху

Дієтотерапія

Фізична реабілітація

Медикаментозна терапія

Лікування розпочинають зразу ж після встановлення діагнозу туберкульозу.

Мета лікування хворих на туберкульоз це виліковування захворювання з максимально можливим відновленням стану організму й функцій враженого органу. Важливо відновити працездатність, якість життя та соціальний стан. В більшості випадків досягається виліковування туберкульозу. У частини хворих неможливо вилікувати туберкульоз, тому що існує межа лікування, яка є різною для кожної категорії хворих на туберкульоз.

Критерії виліковування туберкульозу є:

– завершений та повноцінно проведений основний курс хіміотерапії.
відсутність або зникнення клінічних та лабораторних ознак туберкульозного запалення;
– стійке припинення бактеріовиділення, яке підтверджене мікроскопічним та культуральним дослідженням матеріалу;
– загоєння каверн в легенях та розсмоктування (або ущільнення) інфільтрації та вогнищ; відсутність рентгенологічних ознак туберкульозу легень або інших органів у результаті завершення його інволюції, що відображено припиненням процесу розсмоктування туберкульозних змін у легенях, плеврі, або інших органах.
– відновлення функціональних можливостей та працездатності.

 

Чи Можна лікуватися від туберкульозу вдома?

ТАК  МОЖНА

В Запорізькому регіоні, як і в Україні в цілому, все ширше запроваджується амбулаторне лікування туберкульозу. Основа – безпечність для оточуючих. Хворий може повернутися додому із стаціонару, коли перестане виділяти туберкульозну паличку в навколишнє середовище або може починати лікуватися вдома з самого першого дня. Можна бути з близькими, вчитися, працювати, а необхідну медичну допомогу отримувати у тому медичному закладі, у якому буде комфортно.

Рішення про тривалість стаціонарного етапу лікування або його не потрібність приймається лікуючим лікарем на підставі оцінки результатів клінічних, лабораторних та інструментальних методів обстеження та з урахуванням відносних переваг та ризиків для кожного пацієнта індивідуально.

Людина може лікуватися вдома, якщо:

  • хворий не виділяє туберкульозну паличку в оточуюче середовище, (за умови задовільного стану та переносимості лікування), тож такі пацієнти можуть лікуватись амбулаторно впродовж усього курсу лікування;
  • бактеріовиділення припинено через три тижні ефективного лікування, призначеного за достовірними результатами тестів та висновком лікарсько-консультативної комісії;
  • відсутній тяжкий клінічний стан, ускладнення захворювання, виражені побічні реакції, потреба в хірургічному лікуванні тощо – визначається лікарем;
  • є можливість забезпечити безперервне ефективне лікування в амбулаторних умовах – слід зауважити, що сучасні моделі такого лікування ТБ надають можливість обрати найбільш зручний формат отримання ліків для кожного пацієнта;
  • для пацієнтів з позалегеневим ТБ (за умови задовільного стану та переносимості лікування).

Як здійснюється процес лікування за межами стаціонару:

Лікар-фтизіатр спрямовує хворого разом з відповідною медичною документацією до лікаря первинної медичної допомоги (далі – ПМД), з яким пацієнт уклав декларацію. З цього часу розпочинається динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта з діагнозом туберкульоз на амбулаторному етапі, що включає комплекс діагностичних та лікувальних втручань, які передбачені галузевим стандартом у сфері охорони здоров’я. І це, насамперед, щоденний контроль (включаючи вихідні та святкові дні) за прийомом протитуберкульозних препаратів, щоденне опитування щодо наявності побічних реакцій, контроль проходження пацієнтом консультацій фтизіатром, мікробіологічних, клініколабораторних та інструментальних досліджень у процесі лікування відповідно до календаря моніторингу лікування та за показаннями.

Яка роль пацієнта в подоланні хвороби і чого він має чітко дотримуватись:

  • регулярно приймати прописані протитуберкульозні ліки;
  • проходити всі призначені лікарем обстеження;
  • повідомляти про будь-які зміни у самопочутті.

 

Якими інноваційними методами контролюється лікування вдома:

В області широкої популярності при амбулаторному лікуванні туберкульозу набули підходи з використанням цифрових технологій – це: відео-дзвінки, самостійний запис пацієнтом на відео процесу прийому препаратів, використання смарт-боксів (спеціального пристрою, у який поміщаються протитуберкульозні препарати на визначений термін, максимум до місяця).

Інформація використана з сайту «Центр громадського здоров’я» МОЗ України