Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

23 лютого 2017 року

23 лютого 2017 року відбулось засідання медичної ради КУ СТМО «Фтизіатрія» за темою «Підсумки протитуберкульозних заходів у Запорізькій області за 2016 рік». В роботі медичної ради прийняли участь лікарі-фтизіатри Запорізької області,  співробітники кафедр фтизіатрії та пульмонології Запорізького державного медичного університету та КУ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України».

По основним питанням виступили доповідачі: генеральний директор СТМО Тищенко О.В., головний позаштатний фтизіатр ДОЗ ЗОДА Михайлова А.О., головний позаштатний дитячий фтизіатр ДОЗ ЗОДА Чернишова Л.І.,  заступник генерального директора з медичної частини Хохлова К.П.,  лікар-епідеміолог КУ «Обласний тубдиспансер» ЗОР Солоха О.І., головний позаштатний  фтизіатр управління охорони здоров’я Запорізької міської ради Логійко В.С., головний лікар КУ «Бердянський протитуберкульозний диспансер» ЗОР Хуторянська З.Я.

На засідання було відмічено, що за результатами проведення протягом останніх 5-ти років протитуберкульозних  заходів епідемічна ситуація з туберкульозу поліпшилась: захворюваність на всі форми активного туберкульозу знизилась на 5,6 %, показник смертності зменшився на 15,8 %.

З метою забезпечення проведення контрольованого лікування  хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі організовані ДОТ-кабінети та пункти контрольованого лікування. Поліпшилась матеріально-технічне забезпечення протитуберкульозних заходів.

Серед негативних тенденцій надзвичайну актуальність набирають: захворюваність на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ та хіміорезистентний туберкульоз. Захворюваність на туберкульоз серед дитячого населення зросла на 89 %.

Матеріально-технічна база протитуберкульозних закладів потребує значного поліпшення.

Розв’язання зазначених проблем можливо шляхом розроблення та затвердження обласної Цільової соціальної програми на 2017-2021 роки.

Поліпшення сумісної роботи  фтизіатричної служби з загальною лікувальною мережею, міжнародними неурядовими організаціями, поліцією та органами пенітенціарної служби дозволить покращити епідемічну ситуацію з туберкульозу в регіоні.

Розглядалось питання співпраці фтизіатричної служби з Благодійною організацією «Мережа 100 % життя Запоріжжя»  щодо медико-соціального супроводу хворих на туберкульоз. По даному питанню виступила заступник голови БО «Мережа 100 % життя Запоріжжя» Дорошенко І.В.

Згідно рішення Президії Запорізької обласної Асоціації фтизіатрів і пульмонологів від 02 грудня 2016 року за значний внесок  в організацію боротьби з туберкульозом, активну громадську позицію та особисту професійну майстерність,   головний лікар КУ «Запорізький протитуберкульозний диспансер №3» ЗОР Некрасова Н.М. нагороджена нагрудним знаком, дипломом та кубком «Кращий за фахом 2016 року».