Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

Протитуберкульозна бактеріологічна лабораторія

Одним з підрозділів Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного діспансеру є бактеріологічна лабораторія з діагностики туберкульозу ІІІ рівня, котра являється самостійним діагностичним підрозділом протитуберкульозного закладу. Бактеріологічна лабораторія у своїй діяльності керується чинним законодавством України, організаційно-розпорядчою документацією та нормативно-правовими актами Міністерства охорони здоров’я України.

Лабораторія має в своєму складі трьох фахівців з вищою бактеріологічною освітою, шість фахівців з середньою спеціальною медичною освітою та двох молодших медсестер. Двоє спеціалістів з середньою освітою протягом 2007- 2008 років атестувались на другу та першу кваліфікаційні категорії за фахом «Бактеріологія». 24 жовтня 2007 року лабораторію акредитовано на право проведення вимірювань у сфері охорони здоров’я відповідно до галузі акредитації терміном на чотири роки.

Бак лабораторія ІІІ рівня проводить усі види бактеріологічних досліджень, що включають:

  1. Бактеріоскопію;
  2. Посів патологічного матеріалу на яєчні середовища Левенштейна- Йєнсена та Фінна -2;
  3. Типування виділених мікобактерій;
  4. Визначення чутливості культур M. tuberculosis до антимікобактеріальних препаратів стандартних 1 та 2 ряду за допомогою середовищ, приготованих з вживанням чистих субстанцій антимікобактеріальних препаратів;
  5. Посів патологічного матеріалу на диференційні середовища з метою визначення вторинної мікрофлори та її чутливості до антибіотиків;
  6. Проведення аналізів на стерильність хірургічного матеріалу,змивів з зовнішнього середовища та аналізів повітря на загальне мікробне число та стафілокок з метою самоконтролю хірургічних відділень диспансеру.

З 2006 року лабораторія приймає участь в розробленій ВООЗ ДОТS – програмі з зовнішнього та внутрішнього контролю бактеріоскопії та культуральних досліджень на МБТ. Ця стратегія являє собою комплекс медичних та адміністративних заходів щодо боротьби з туберкульозом і складається з наступних 5 компонентів:

  1. Постійна підтримка програми боротьби з туберкульозом з боку уряду і регіональних органів управління охороною здоров’я.
  2. Виявлення випадків захворювання туберкульозом за допомогою бактеріоскопічного дослідження мокротиння усіх хворих, що звернулися в медичну установу з підозрою на туберкульоз
  3. Проведення стандартного режиму лікування від 6 до 8 місяців у всіх хворих з позитивним мазком мокротиння.
  4. Регулярне забезпечення всіма необхідними протитуберкульозними препаратами
  5. Стандартна система реєстрації і звітності для проведення оцінки як результатів проведеного лікування так і програми боротьби за туберкульозом у цілому.

В рамках програми фахівці бак лабораторії пройшли навчання з вивчення і поглиблення сучасних методик бактеріоскопічного та бактеріологічного виявлення МБТ та отримали сертифікати. Завідувачка лабораторії пройшла навчання з організації лабораторної справи та контролю якості роботи в Естонії (м. Тарту). Лабораторію було підсилено сучасним обладнанням, в тому числі двома ламінарними боксами 2 класу безпеки, двома згортувачами яєчних середовищ та двома мікроскопами «Олімпус». Для лабораторії було придбано 3 холодильники «Норд» та морозильна камера для зберігання штамів.

В рамках програми в лабораторії організовано внутрішній контроль якості всіх етапів бактеріологічних досліджень. Лабораторія проводить зовнішній контроль якості лабораторій протитуберкульозних закладів міста та Запорізької області, та бактеріоскопічних пунктів загальної лікувальної мережі.

Лабораторна діагностика займає центральне місце в діагностиці туберкульозу та у виявленні бактеріовиділювачів, котрі ставлять велику епідеміологічну небезпеку для оточуючих. З її допомогою можна перервати ланцюжок передачі інфекції шляхом виявлення джерел на ранній стадії і знешкодження їх через застосування хіміотерапії.