Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

Показання, принципи і порядок направлення хворих на туберкульоз на консультативний прийом і госпіталізацію в КНП “Запорізький регіональний ФКЛДц” ЗОР

Консультативний прийом

Показання

  1. Проведення диференційної діагностики туберкульозу з іншими захворюваннями, які по клінічній і рентгенологічній картині протікають подібно туберкульозу.
  2. Хворі із залишковими змінами після вилікуваного туберкульозу або з не ясною активністю.
  3. Хворі з районів області з вперше встановленим діагнозом туберкульозу, з рецидивами і загостренням туберкульозного процесу для підтвердження діагнозу та визначення місця стаціонарного лікування.
  4. Хворі, які проходять лікування амбулаторно, для проведення проміжного могіторінгу лікування.

Принципи і порядок направлення

  1. Хворі з обласних медичних закладів направляються безпосередньо на консультативний прийом після узгодження із завідуючим диспансерним відділенням.
  2. Хворі з м. Запоріжжя консультуються фтизіатрами територіальних диспансерів м. Запоріжжя за місцем мешкання хворого по направленню лікарів з міських ЛПЗ.
  3. Питання про направлення на консультативний прийом хворих, тих, що перебувають на диспансерному обліку в туб. закладах вирішують дільничні (районні) фтизіатри.
  4. Хворі з позалегеневим туберкульозом направляються на консультативний прийом до вузьких спеціалістів центру легеневого здоров’я (уролог, гінеколог, ортопед, окуліст, отоларинголог, дерматолог, невропатолог) фтизіатрами протитуберкульозних закладів, а також поліклінік і стаціонарів загальної лікувальної мережі фахівцями відповідного профілю.

Необхідний мінімум обстеження перед консультацією фтизіатра

  1. Загальний аналіз крові та сечі.
  2. Дослідження мокротиння (інші) на ПРЛ.
  3. Результати рентгенографії, томографії легень, в/венної орографії орографії, спондилографія в 2-х проекціях, артрографія в 2-х проекціях (рентгензнімки повинні бути на руках у хворого).
  4. Проба Манту з 2ТЄ ППД та карта щеплень для дітей.
  5. При наявності рідини в плевральній порожнині після проведення плевральної пункції з дослідженням плеврального випоту, включаючи цитологічне дослідження.
  6. Хворі, що знаходяться на лікуванні або виписані з соматичних стаціонарів, повинні мати докладну виписку з історії хвороби з даними лабораторного і рентгенологічного обстеження в динаміці (рентгензнімки повинні бути на руках у хворого), а також дані про проведене лікування.
  7. Хворі з позалегеневою локалізацією туберкульозу, крім спеціального рентгенологічного обстеження, повинні мати флюорографу легень.

Показання і порядок направлення на госпіталізацію у відділення КНП “Запорізький регіональний ФКЛДц” ЗОР

  1. Проведення диференціальної діагностики туберкульозу з іншими захворюваннями, схожими по клініко-діагностичної картині в тих випадках, коли діагностика в амбулаторних умовах ускладнена через тяжкий стан хворого або неможливість проведення всіх необхідних методів обстеження, пацієнта.
  2. Для лікування активних форм туберкульозу з бактеріовиділенням, в тому числі, оперативне.
  3. Госпіталізація у відділення здійснюється тільки після направлення районних фтизіатрів через обласний консультативний прийом Центру
  4. Переведення з стаціонарів соматичного профілю здійснюється після консультації фтизіатра територіального протитуберкульозного відділення за узгодженням з медичним директором КНП “Запорізький регіональний ФКЛДЦ” ЗОР з наданням виписки про проведення лікування і рентгензнимків. У вечірній та нічний час переведення хворих у відділення з стаціонарів загальної лікувальної мережі здійснюється по узгодженню з черговим лікарем Центру з наданням оглядової РГ легенів та з результатами бактеріоскопічного дослідження мокротиння на КСП та з проведеним досліженням ПРЛ.
  5. Терінова (ургентна) госпіталізація, у відділення Центру лікарями швидкої медичної допомоги здійснюється тільки тих осіб, що перебувають на обліку в протитуберкульозних закладах при виникненні у них невідкладних станів (легенева кровотеча, спонтанний пневмоторакс та інш). Особи, що не перебувають на обліку, при подібних станах підляють госпіталізації в стаціонари соматичного профілю.