Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

19 жовтня 2018 року Науково-практична регіональна конференція  «Проблеми туберкульозу та інших захворювань при ВІЛ-інфекції»

Науково-практична регіональна конференція  «Проблеми туберкульозу та інших захворювань при ВІЛ-інфекції» відбулася в конференц-залі  стадіону «Славутич Арена» 18 жовтня 2018 року.

Організатори: Департамент охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації, Запорізька обласна медична Асоціація лікарів-фтизіатрів.

У конференції взяли участь лікарі, які займаються проблемами  діагностики та ведення пацієнтів із захворюванням на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ: фтизіатри цивільного та пенітенціарного сектору, пульмонологи, інфекціоністи. Взяли участь також  науковці кафедр інфекційних хвороб ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України» та Запорізького державного медичного університету,  фтизіатрії і пульмонології ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України» та Запорізького державного медичного університету, представники Благодійної організації «Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя».

Відкрив захід президент Запорізької обласної медичної Асоціації фтизіатрів та пульмонологів, завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології ДЗ «ЗМАПО МОЗ України» д.мед.н., професор Просвєтов Ю.В.

На конференції були представлені наступні доповіді: ефективність лікування вірусного гепатиту С у ВІЛ-інфікованих людей, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом; сучасні підходи до лікування кишкових інфекцій з позиції доказової медицини; шистосомози; сучасні аспекти застосування бісептолу в медичній практиці; особливості діагностики туберкульозного менінгіту у ВІЛ-інфікованих, аналіз летальних випадків у хворих на ко-інфекцію (ТБ/ВІЛ) в умовах Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру, раціональна антибіотикотерапія негоспітальних інфекцій дихальних шляхів, хронічні захворювання бронхолегеневої системи з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо ведення хворих (діагностика, лікування), патогенетична терапія кашлю та хронічних гострих респіраторних захворювань, тактика ведення пневмоцистних пневмоній в практиці пульмонолога, синдром відновлення імунної відповіді у хворих на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ, туберкульозні ураження внутрішньогрудних лімфатичних вузлів: ендоскопічна діагностика, модель організації соціальної допомоги людям з ко-інфекцією (ТБ/ВІЛ), особливості перебігу туберкульозу у ВІЛ-інфікованих дітей, Ко-інфекція ВІЛ/ТБ: рентгенологічна динаміка туберкульозу у відповідності до застосування антиретровірусної терапії, та ін.

Крім науковців та фахівців практичної медицини Запорізької області перед слухачами виступили представники Благодійної організації «Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя».

Конференція сприяла обміну  думками та досвідом спеціалістів щодо ведення випадків ко-інфекції ТБ/ВІЛ, організації соціальної допомоги людям з ко-інфекцією, підвищенню їх знань, з питань діагностики, лікування, профілактики ко-інфекції ТБ/ВІЛ та інших захворювань при ВІЛ-інфекції як у дорослих, так і у дітей, що дасть змогу у подальшому покращити надання медичної допомоги населенню.

Конференція завершилась широким обговоренням доповідей та прийняттям резолюції.