Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

24.02.2009 – 24.03.2009 Місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз

24 березня проводиться Всесвітній день боротьби з туберкульозом під гаслом – “Я зупиняю туберкульоз” і Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом (гасло з ініціативи фундації “Громадський рух”Українці проти туберкульозу”, Всеукраїнської спілки громадських організацій “Зупинимо туберкульоз разом” та Громадської ради з питань протидії захворюванню на туберкульоз в Україні- “Я роблю все можливе, щоб зупинити туберкульоз”).

20.02.2009 відбулася прес-конференція з проблем туберкульозу  в якій брали участь представники Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України, управління охорони здоров’я облдержадміністрації, обласної санітарно-епідеміологічної станції, Спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія», управління освіти і науки облдержадміністрації та обласного Центру здоров’я. Були запрошені також представники засобів масової інформації. Розглядалися найбільш актуальні питання протидії захворюванню на туберкульоз.

18.03.2009  пройшла спортивна акція у  басейні «Славутич» за участю медичних робітників Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру під гаслом «Медики за здоровий спосіб життя».

23.03.2009 в Запорізькому обласному протитуберкульозному клінічному диспансері проведений обласний конкурс наочної агітації з пропаганди профілактики туберкульозу серед закладів загальної лікувальної мережі, протитуберкульозних закладів та конкурс дитячого малюнку «Діти за майбутнє без туберкульозу» за технічної підтримки міжнародної  неурядової організації РАТН. В конкурсі прийняло участь 37 санітарних бюлетенів та плакатів, 42 дитячих малюнка. До складу комісії увійшли головний лікар обласного центру здоров’я Башлай О.Г., голова Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України  Сілін К.О.,  представники фтизіатричної служби області.

За підсумками конкурсу наочної агітації з пропаганди профілактики туберкульозу місця розподілені наступним чином.

Серед закладів загальної лікувальної мережі

I місце – КУ «Центральна районна лікарня Орджонікідзевського району» м. Запоріжжя

II місця –  Скельківська амбулаторія Василівського району      

III місця –  КУ «Центральна поліклініка № 1 Хортицького району»

За активну участь у конкурсі відмічено Благодійний фонд «Сподівання»

Серед закладів протитуберкульозної служби:

I місце – КУ «Запорізький протитуберкульозний диспансер № 3»

II місце – КУ «Запорізький протитуберкульозний диспансер № 4»

III місце – КУ «Вільнянський протитуберкульозний диспансер»

За найкращій плакат відмічено протитуберкульозний кабінет Михайлівського району Василівського міжрайонного протитуберкульозного диспансеру.

За підсумками конкурсу дитячого малюнку місця розподілені наступним чином:

I місце – учні 11 класу КЗ «Малобілозерська обласна гімназія інтернатного типу «Дивосвіт» Василівського району

II місце –  Шевченко Альона, 14 років, уч. 9-Б класу Василівської ЗОШ №1

III місце – Шейняк Ольга уч. 2 класу Білорецької ЗОШ 1-III ступенів Веселівського району

За активну участь у конкурсі Запорізька обласна організація Товариства Червоного Хреста   окремо відмітила учнів Василівської спеціальної школи – інтерната для дітей з вадами розумового розвитку та  Кам´янської спеціальної загальноосвітньої школи- інтерната для слабочуючих і пізнооглухих дітей.

ні 3-А класу УВК «Злагода» Хортицького району м. Запоріжжя

За творчі вироби нагороджені уч. 10- Б класу КЗ «Малобілозерська обласна гімназія інтернатного типу «Дивосвіт» Василівського району Брезгіна Христина та Мащенко Юлія; учні 8-А класу Вовк Юлія та Грудинська Надія.

За інформативність та актуальність малюнків  дипломами СТМО «Фтизіатрія» відзначені:

-Рева Артем уч. 7 класу ЗОШ №12 с.Роза, м. Бердянськ

– Байчук Віка та Ніка 3-Б кл. ЗОШ №5, м. Бердянськ

– Баранова Ірина 2-А кл. ЗОШ №5, м. Бердянськ

– Роман Олександр, уч. 2-А кл. Класичного ліцею м.Запоріжжя

– Кравцова Юля та Кравцов Діма уч.3 та 5 класів Шевченківської ЗОШ 1-II ступенів Василівського району

– Куртікян Марія уч. 10-А кл. КЗ «Малобілозерська обласна гімназія інтернатного типу «Дивосвіт» Василівського району

– Грудинка Надія уч. 7 кл. КЗ «Малобілозерська обласна гімназія інтернатного типу «Дивосвіт» Василівського району

– учні 3-А класу УВК «Злагода» Хортицького району м. Запоріжжя

Окремими дипломами СТМО «Фтизіатрія» нагороджено Бердянський протитуберкульозний диспансер та редакцію газети «Південна зоря» м.Бердянська за активну участь в проведенні  акції  для дітей «Мы строим будуще без туберкулёза», присвяченій Всесвітньому та Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом, у м.Бердянську.

Дипломом СТМО «Фтизіатрія» нагороджено Василівський міжрайонний протитуберкульозний диспансер за проведення масштабної  акції  для дітей, присвяченій Всесвітньому та Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом, у Василівському районі.

За підсумками конкурсу дитячого малюнку серед дітей самостійно прийнявших участь у конкурсі місця розподілені наступним чином:

I місце – Чувалов Сергій, 16 років

II місце –  Безродна Катя, 15 років

III місце -Волоша Олег, 11 років

За актуальність та інформативність малюнків Запорізька обласна організація Товариства Червоного Хреста   окремо відмітила Ахмерову Дашу.

Дипломами СТМО «Фтизіатрія» нагороджені за активну участь – Гейн Наталья та Кошеля Оля.

Крім того, були організовані семінари, інструктажі медпрацівників, санінструкторів, волонтерів щодо проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи серед населення з питань профілактики туберкульозу. Проведено виступи на телебаченні та радіо, надруковані статті, прочитані лекції, проведені бесіди з населенням та хворими на туберкульоз.

Відділами освіти в школах організовані конкурси стінних газет на тему “Зупинимо туберкульоз”.

В школах та СПТУ були використані такі види роботи, як написання диктантів з тематики профілактики туберкульозу, виступи в гуртках та на класних годинах, проведені конкурси рефератів, вигаданої історії чи казки, малюнків, а також вікторини, вечори молоді.

29.03.2009 року  пройшов заключний акорд  місячника боротьби з туберкульозом в області: акція «Хортиця- легені Запорізького краю», під час якої висаджено дерева та прибрано сміття на території Національного заповідника «о.Хортиця». В акції прийняли участь представники управління охорони здоров’я облдержадміністрації, фахівці Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру, обласної   організації Товариства Червоного Хреста України у загальній       кількості  70 осіб.   Учасники акції отримали подяки від  обласної державної адміністрації та керівництва Національного заповідника «о.Хортиця».

Крім того активну участь в проведенні місячника прийняли усі райони та міста області, особливо масштабно пройшли санітарно-освітні заходи у м.Запоріжжі. 10.03.2009 на базі Класичного приватного університету проведений круглий стіл з питань профілактики, раннього виявлення туберкульозу та ефективного лікування хворих. 18.03.2009 року в приміщенні КУ «Запорізький протитуберкульозний диспансер № 1» проведено міський конкурс наочної агітації з пропаганди профілактики туберкульозу серед ЛПЗ міста. На базі санаторного УВК «Злагода» Хортиць кого району проведений конкурс дитячого малюнка на тему «Я зупиняю туберкульоз».

Цікаво організовано проведення місячника боротьби з туберкульозом у  м.Бердянську.

24 березня проведений міський конкурс  санітарних бюлетенів. Проведено театралізовану виставу агітбригадою Бердянського протитуберкульозного диспансеру та медичного училища. Також проведений конкурс дитячих робот під гаслом «Мы строим наше будущее без туберкулёза», який організавано редакцією газети «Південна зоря» м. Бердянська, Бердянським протитуберкульозним диспансером, центром здоров’я та організацією Товариства Червоного Хреста м.Бердянська.

В Василівському районі Запорізької області було проведено конкурс санбюлетенів серед ЛПЗ району та районна виставка малюнків серед учнівської молоді «Обережно, туберкульоз»,

а також інші заходи, в організації яких прийняли участь Василівський міжрайонний протитуберкульозний диспансер та районна організація Товариства Червоного Хреста.