Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

Лікувально-діагностичний підрозділ

Лікувально-діагностичний підрозділ КНП “Запорізького регіонального фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центру” ЗОР складається з диспансерного та стаціонарного відділень (210 ліжок). Структура стаціонару складається з: двох легеневого туберкульозу, торакального,  дитячого, анестезіологічного та рентгендіагностичного відділень. В склад відділень входять 414 терапевтичних ліжок, 6 ліжок інтенсивної терапії, 20 диференційно – діагностичних, 10 офтальмологічних, 37 кісткових, 13 урологічних, 5 гінекологічних, 5 менінгітних ліжка.

В обов’язки лікувально-діагностичного підрозділу входить організація і надання протитуберкульозної допомоги населенню всієї області.

Графік консультативних прийомів у Запорізькому обласному протитуберкульозному клінічному диспансері

ЗОПТКД підпорядковується обласному управлінню охорони здоров’я. Обласним координатором з питань протидії захворювання на туберкульоз є головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру.

Завдання та функції медичних працівників ЗОПТКД:

  1. Безпосередня взаємодія з іншими відомствами, особливо з управлінням Державного департаменту України з питань виконання покарань в Запорізькій області та обласним центром профілактики і боротьби зі СНІДом.
  2. Робота в тісному співробітництві з установою центрального рівня по реалізації, моніторингу й оцінці програми боротьби з туберкульозом.
  3. Координація заходів щодо боротьби з туберкульозом у районах і керівництво персоналом, що займається виявленням випадків захворювання і лікуванням хворих туберкульозом. Відвідування районів області.
  4. Верифікація діагнозу і контроль за проведенням лікування хворих на туберкульоз, діагностованих у районі, призначення протитуберкульозних препаратів II ряду (Центральна лікарсько-консультативна комісія).
  5. Надання послуг лабораторії III рівня, що включають проведення бактеріологічного дослідження й аналізу на чутливість до лікарських препаратів зразків мокротиння, відібраних до початку і під час лікування.
  6. Контроль якості мікроскопії мазка мокротиння, проведеної в районах.
  7. Організація програм підготовки фахівців у районах, а також навчання працівників охорони здоров’я (загальної лікарняної мережі і протитуберкульозної служби) на робочому місці.
  8. Забезпечення щоквартальної звітності про виявлені випадки захворювання на туберкульоз у районі, припинення бактеріовиділення мокротиння, результатах антимікобактеріальної терапії і проведення контролю пересилання цих звітів в обласну установу.
  9. Перевірка точності складання щоквартальних звітів, аналіз отриманих даних і передача звітів на центральний рівень.
  10. Придбання і розподіл матеріалів, необхідних для програми, у тому числі протитуберкульозних препаратів (контроль замовлення, доставка і збереження на складі препаратів, їхнього розподілу між обласними і районними установами і контроль їхнього використання), лабораторного устаткування і витратних матеріалів, бланків, реєстраційних журналів, навчальних посібників і т.п.
  11. Проведення спільних протитуберкульозних заходів з установами загальної лікувальної мережі, протитуберкульозними диспансерами, а також лікувальними установами управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Запорізькій області та неурядовими організаціями.
  12. Розробка і проведення заходів щодо санітарної освіти для підвищення рівня поінформованості хворих на туберкульоз і населення з проблеми туберкульозу разом з управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації, обласним Центом здоров’я і неурядовими організаціями (Червоним Хрестом і т.д.).
  13. Організаційно-методична робота:
    • Аналіз, контроль, експертні оцінки та перевірки стану протитуберкульозної роботи в лікувально-профілактичних закладах ;
    • Планування й контроль за виконанням протитуберкульозних заходів, реорганізація та реструктуризація протитуберкульозної служби.
    • Підготовка регіональних нормативних документів і контроль за їх виконанням.
  14. Підвищення кваліфікації лікарів та іншого медичного персоналу:
    • Підвищення професійних знань і навичок лікарів-фтизіатрів, лаборантів;
    • Підвищення рівня знань щодо туберкульозу лікарів загальної мережі;
    • Підготовка середнього медичного персоналу загальної мережі, які здійснюють туберкулінодіагностику, щеплення і ревакцинацію вакциною БЦЖ, профілактичні заходи у вогнищах туберкульозної інфекції, збирає харкотиння та інший матеріал для бактеріологічного дослідження;
  15. Впровадження новітніх технологій і нововведень:
    • Складання й виконання планів використання нових технологій і нововведень;