Головна сторінка Контакти Новини
Про центр Туберкульоз Звітні дані Державні закупівлі Платні послуги ТБ/ВІЛ

Туберкульоз — наш спільний ворог, ми подолаємо його!

У 2010 році Всесвітній день боротьби з туберкульозом пройшов під гаслом: “Боротьба із туберкульозом продовжується. Використовуйте нові підходи для прискорення прогресу”.

У Запорізькій області традиційно оголошений місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. Спільно з обласним управлінням охорони здоров’я,  управлінням освіти та науки облдержадміністрації, головним державним санітарним лікарем Запорізької області и Запорізьким обласним товариством Червоного Хреста України  був виданий спільний наказ, яким затверджено Комплексний план заходів щодо підготовки та проведення   місячника  боротьби з туберкульозом в області.

Згідно якого в рамках  компанії боротьби з туберкульозом були проведені заходи з метою надання широкої інформації різним верствам населення стосовно характерної симптоматики та лікування туберкульозу, стимулювання людей, які мають симптоми захворювання і підозру на туберкульоз, пройти обстеження в лікувальних установах; переконання хворих на туберкульоз дотримуватися всіх рекомендацій у процесі лікування та сприяння залученню людей, яки вилікувалися від туберкульозу, до пропаганди здорового образа життя.

За планом 24 лютого була проведена прес-конференція з приводу початку місячника, на яку були запрошені представники засобів масової інформації. Перед ними виступили провідні фахівці медичної галузі, освіти та неурядових організацій.

На протязі місяця було опубліковано в обласних засобах масової інформації 47 статей, виступів на радіо 33 та  32 на телебаченні. Впродовж року на телебаченні транслюється соціальний відеоролик з питань профілактики та захворювання на туберкульоз з С.Бубкою.

З метою пропаганди здорового способу життя робітники Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру  у березні місяці провели спартакіаду у басейні “Славутич” під гаслом: “Медики — за здоровий спосіб життя!”.

За участю головного позаштатного фтизіатра управління  охорони здоров’я  Ахтирського О.І. та головного позаштатного дитячого фтизіатра Чернишової Л.І. була проведена пряма телефонна лінія в газеті “Запорізька правда” та на обласному радіо, а також пряма телевізійна лінія за участю головного державного санітарного лікаря Анатолія Севальнєва та головного позаштатного фтизіатра управління охорони здоров’я Олександра Ахтирського.

19 березня 2010 року в Запорізькому обласному протитуберкульозному клінічному диспансері проведений обласний конкурс наочної агітації з пропаганди профілактики туберкульозу серед закладів загальної лікувальної мережі, протитуберкульозних закладів та конкурс дитячого малюнку “Діти за майбутнє без туберкульозу”. В конкурсі прийняло участь 37 санітарних бюлетенів та плакатів, 15 дитячих малюнків.

На протязі місячника працівниками лікувально-профілактичних закладів проведені 2 “круглих столи”: у медичному коледжі та в муніципальному університеті. Особлива увага надавалась просвітницькій роботі з профілактики туберкульозу в навчальних закладах: загальоосвітних школах, гімназіях, ліцеях. У школах написано 288 диктантів (охоплено 5948 учнів).

Традиційне закінчення місячника боротьби з туберкульозом ознаменувалося проведенням акції  на о.Хортиця під гаслом: “Хортиця — легені Запорізького краю”, де співробітниками  обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру було висаджено 39 садженців дерев різних порід  (придбані за кошти Благодійного фонду “Біла ромашка” обласного протитуберкульозного диспансеру) та висаджені 0,5 гектара пророщених жолудів, у 2009 році було висаджено 150 садженців.

Проведення заходів з профілактики та боротьби з туберкульозом не обмежується тільки одним місячником. Так на протязі всього року проводиться постійна профілактична роз’яснювальна робота  серед різних верств населення,  ведеться робота щодо залучення додаткових коштів на боротьбу із цим соціально небезпечним захворюванням в умовах фінансово-економічної кризи. Благодійним фондом “Біла ромашка” спільно з організацією “Славянська гвардія” видані буклети “Допоможемо дітям-сиротам”, яка також придбала для дитячого відділення обласного протитуберкульозного диспансеру засоби санітарної гігієни.

З 2008 року в місті Запоріжжі благодійним  фондом “Патріот Запоріжжя” , а на теперішній час фондом “Біла ромашка” фінансується програма “Формування у хворих на туберкульоз стимулів до оздоровлення та дотримання режиму хіміотерапії”, якою надається соціальна допомога у вигляді оплати проїзду на електротранспорті хворим на амбулаторному етапі до лікувального закладу. Так, у 2009 році був оплачений проїзд на суму 44,9 тис. грн.

У рамках програми “Зупинимо дитячий туберкульоз” у січні 2010 року у Дворці спорту “Юність”  відбувся благодійний футбольний матч з міні футболу під гаслом: “Подаруємо тіпло дітям” між зборною міста Запоріжжя та багаторазовим чемпіоном міні-футбольним клубом “Шахтар”. Всі зібрані кошти  у сумі 36,0 тис. грн. пішли на заміну вікон у дитячому відділення обласного протитуберкульозного диспансеру.

Як підсумок проведеної роботи: за останні роки в області відмічаються позитивні зрушення  – покращення основних епідеміологічних показників. Це є результатом чіткої взаємодії протитуберкульозної служби з лікувально-профілактичними закладами загальної лікувальної мережі, санепідемслужбою області, управліннями охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення, освіти і науки облдержадміністрації, Міністерством внутрішніх справ України в Запорізькій області, Держдепартаментом України з питань виконання покарань в Запорізькій області, обласною державною організацією Товариства Червоного Хреста, неурядовими міжнародними та благодійними організаціями.  Тільки спільними зусиллями туберкульоз буде подолано!